Cara Jimat Untuk Mengelakkan Terlebih Belanja

Kalau kita tidak mahu berdepan dengan masalah kewangan, kita perlu menguasai teknik penyimpanan wang yang baik. Ini tidak bermaksud kita kena simpan sahaja setiap wang yang kita ada, tetapi kita juga perlu tahu bagaimana mengelakkan diri daripada berbelanja lebih. Majoriti orang sekarang mempunyai masalah ini, dan ini salah satu sebab mengapa begitu banyak orang yang… Read More

Checklist Alat Jahitan Asas yang Diperlukan Jika Baru Belajar Menjahit

Saya sering mendengar orang berkata betapa takutnya mereka dengan dunia jahitan. Jadi, kebanyakan mereka tidak berani mencuba dan memberi pelbagai alasan sebab tidak tahu macammana nak mula. Kalau tengok orang menyulam, menjahit baju menggunakan bendera(popular setiap kali bulan Ogos) dan sebagainya, mulalah fikir “nampaknya, memang aku tak mampu nak menjahit macam diaorang“.   Sebenarnya, perkara… Read More

Aktiviti Sulaman Tangan untuk Beginner

Video-video dibawah ini akan menunjukkan cara yang paling basic untuk membuat sulaman tangan. Belajar untuk menyulam ni tidaklah susah seperti yang kita sangka! Dengan beberapa latihan, InsyaAllah sulaman kita akan menjadi lebih mudah dan kemas. Selain itu, aktiviti sulaman tangan ni memang antara hobi yang sangat menenangkan dan boleh dibuat sambil kita mendengar lagu/ceramah/podcast dan… Read More

Cara Menjadikan Rumah Sentiasa Kemas dan Bersih

Hari ini saya ingin kongsikan cara paling simple untuk menjaga rumah kita supaya sentiasa kelihatan kemas dan bersih. Secara jujurnya, saya bukanlah seorang yang suka mengemas sebab saya tak suka simpan banyak barang (jadi, takdelah banyak benda nak dikemaskan) dan rasa OK je kalau nampak barang di sana dan di sini. Tapi saya percaya rumah… Read More

Cara Menulis Blog Daripada Suka-Suka Ke Serius

Saya teringat dulu memang ramai yang berblog tentang kehidupan peribadi masing-masing dan masa tu blog tentang lifestyle┬ámerupakan satu fenomena. Ia seolah-olah kita menulis diari di alam maya dan sesiapa pun boleh membaca diari kita masa tu. Zaman tu memang sangat seronok untuk membuat blog. Tetapi zaman blog sudah berubah dan lebih ramai yang membuat blog… Read More

Checklist Keperluan Umrah yang Perlu Dibawa (Wanita)

Checklist Keperluan Umrah yang Perlu Dibawa oleh Jemaah Wanita Kali ini saya akan kongsikan dengan anda senarai keperluan umrah yang perlu dibawa khususnya untuk jemaah wanita. Bagi anda yang pertama kali mengerjakan umrah, anda perlu membuat persediaan awal dan rapi. Salah satu cara mudah untuk membuat persiapan adalah dengan melihat checklist dibawah ini.   Pastikan… Read More