Year: 2018

15 Mesin Jahit Dibawah RM900 Yang Sesuai Untuk Beginner

15 Mesin Jahit Dibawah RM900 Yang Sesuai Untuk Beginner. Tak kiralah kita ni seorang tukang jahit beginner ataupun dah terer, mesin jahit yang berkualiti dan bagus adalah antara ‘harta’ yang sangat penting dan berguna. Sebab mesin jahit yang berkualiti boleh membuatkan jahitan kita menjadi lebih terurus dan menyeronokkan. Sebenarnya, menjahit adalah salah satu hobi yang… Read More

Gaya Basic Untuk Wanita Bertudung Yang Suka Memakai Skirt

Sebagai wanita yang bertudung, penting untuk kita menyesuaikan sesuatu pakaian dengan imej bertudung supaya nampak sopan dan tidak keterlaluan. Antara syarat-syaratnya ialah pakaian kita tu mestilah panjang, longgar dan nampak sederhana. Kalau terlebih sikit gaya sikit, takut tak pasal-pasal dicop ‘mangsa fesyen’. Antara pakaian yang boleh membuatkan seorang wanita bertudung nampak ayu dan sederhana ialah… Read More

Cara Jimat Untuk Mengelakkan Terlebih Belanja

Kalau kita tidak mahu berdepan dengan masalah kewangan, kita perlu menguasai teknik penyimpanan wang yang baik. Ini tidak bermaksud kita kena simpan sahaja setiap wang yang kita ada, tetapi kita juga perlu tahu bagaimana mengelakkan diri daripada berbelanja lebih. Majoriti orang sekarang mempunyai masalah ini, dan ini salah satu sebab mengapa begitu banyak orang yang… Read More

Checklist Alat Jahitan Asas yang Diperlukan Jika Baru Belajar Menjahit

Saya sering mendengar orang berkata betapa takutnya mereka dengan dunia jahitan. Jadi, kebanyakan mereka tidak berani mencuba dan memberi pelbagai alasan sebab tidak tahu macammana nak mula. Kalau tengok orang menyulam, menjahit baju menggunakan bendera(popular setiap kali bulan Ogos) dan sebagainya, mulalah fikir “nampaknya, memang aku tak mampu nak menjahit macam diaorang“.   Sebenarnya, perkara… Read More

Aktiviti Sulaman Tangan untuk Beginner

Video-video dibawah ini akan menunjukkan cara yang paling basic untuk membuat sulaman tangan. Belajar untuk menyulam ni tidaklah susah seperti yang kita sangka! Dengan beberapa latihan, InsyaAllah sulaman kita akan menjadi lebih mudah dan kemas. Selain itu, aktiviti sulaman tangan ni memang antara hobi yang sangat menenangkan dan boleh dibuat sambil kita mendengar lagu/ceramah/podcast dan… Read More

Cara Menjadikan Rumah Sentiasa Kemas dan Bersih

Hari ini saya ingin kongsikan cara paling simple untuk menjaga rumah kita supaya sentiasa kelihatan kemas dan bersih. Secara jujurnya, saya bukanlah seorang yang suka mengemas sebab saya tak suka simpan banyak barang (jadi, takdelah banyak benda nak dikemaskan) dan rasa OK je kalau nampak barang di sana dan di sini. Tapi saya percaya rumah… Read More