Menjahit

Menjahit Dress Kanak-Kanak dari Pattern Simplicity 1449

Menjahit Dress Kanak-Kanak

Lamanya tak menjahit dan update blog. Untuk menaikkan keyakinan menjahit, saya memilih nak menjahit baju dari pattern Simplicity. Pattern yang dipilih pada harini ialah pattern 1449, sehelai dress kanak-kanak. Disebabkan Faiha redha je memakai dress apa pun yang makciknya jahit, dress harini pun memang nak jahit untuk Faiha jugak. Video kali ni lebih pada video… Read More

15 Mesin Jahit Dibawah RM900 Yang Sesuai Untuk Beginner

Mesin Jahit Bagus Untuk Beginner

15 Mesin Jahit Dibawah RM900 Yang Sesuai Untuk Beginner. Tak kiralah kita ni seorang tukang jahit beginner ataupun dah terer, mesin jahit yang berkualiti dan bagus adalah antara ‘harta’ yang sangat penting dan berguna. Sebab mesin jahit yang berkualiti boleh membuatkan jahitan kita menjadi lebih terurus dan menyeronokkan. Sebenarnya, menjahit adalah salah satu hobi yang… Read More

Checklist Alat Jahitan Asas yang Diperlukan Jika Baru Belajar Menjahit

Saya sering mendengar orang berkata betapa takutnya mereka dengan dunia jahitan. Jadi, kebanyakan mereka tidak berani mencuba dan memberi pelbagai alasan sebab tidak tahu macammana nak mula. Kalau tengok orang menyulam, menjahit baju menggunakan bendera(popular setiap kali bulan Ogos) dan sebagainya, mulalah fikir “nampaknya, memang aku tak mampu nak menjahit macam diaorang“.   Sebenarnya, perkara… Read More

Aktiviti Sulaman Tangan untuk Beginner

menjahit checklist social media

Video-video dibawah ini akan menunjukkan cara yang paling basic untuk membuat sulaman tangan. Belajar untuk menyulam ni tidaklah susah seperti yang kita sangka! Dengan beberapa latihan, InsyaAllah sulaman kita akan menjadi lebih mudah dan kemas. Selain itu, aktiviti sulaman tangan ni memang antara hobi yang sangat menenangkan dan boleh dibuat sambil kita mendengar lagu/ceramah/podcast dan… Read More